Att följa goda läror – även om de är svåra – borde göra oss mer lika Gud.
.
Jesus sa: ”Den som vill vara min lärjunge måste förneka sig själv och ta upp sitt kors dagligen och följa mig” (Luk 9:23). Det kristna livet är en utmanande och smal väg, och otaliga kristna lärdomar kräver uppoffring: Att ge upp våra ägodelar, vända andra kinden till, hedra vår nästa? oss själva samt att lägga ner våra liv för våra vänner.
.
Bara för att en kristen undervisning är utmanande behöver det inte betyda att den är fel och enbart det faktum att vi kanske inte gillar en princip innebär inte att den bär dålig frukt. Men goda läror, även när de kräver offer, bör göra oss mer lika Gud.
.
Att älska våra fiender och sätta andras intressen framför våra egna kan innebära tuffa uppoffringar, men vi vet att de leder oss till kristuslikhet eftersom de stämmer överens med hur Guds karaktär uppenbaras i Skriften
.
Kyrkans nej till kärleksfulla samkönade relationer för kristna hbtq-personer leder inte till Kristuslikhet. Faktum är att de flesta heterosexuella kristna menar att deras äktenskap hjälper dem att bli mer lika Kristus genom att de sätter någon annan först relationen hjälper dem att nöta bort sin egen själviskhet. Att förneka kristna HBTQ-personer möjligheten att ingå en självutgivande, trogen och överlåten relation med en annan person förnekar dem en livsväg på vilken de ges möjligheten att formas till likhet med vår självutgivande, trofasta Gud.
.
Den insikten leder oss till frågan: Om icke-bejakande teologi inte hjälper hbtq-personer att formas i kristuslikhet, hur kan det då vara en god lära?
.
Lars~Olof Davidsson
20 augusti, 2020 — 22:24
Guds frid Niclas
Äktenskapet är ett special förbund som Gud instiftat för sexuell samlevnad
mellan en man och en kvinna. Det är så klart inte roligt att få höra detta när
man kommer till kyrkan och vill bli bekräftad för andra alternativa samlevnadsformer. Att säga nej till felaktigt utlevd sexualitet gör oss mer Kristuslika. Vi är alla syndare och behöver Guds frälsning. Alla kan lära sig att kontrollera sin sexualitet,det finns hjälp att få. Tala med din pastor eller läs mer på kroppensteologi.se
Mvh Lars~Olof Davidsson
Niclas Öjebrandt
27 augusti, 2020 — 15:13
Hej Larsolof. Tack för dina kommentarer. Du har helt rätt i att äktenskapet är ett förbund instiftat av Gud för sexuell samlevnad mellan en man och en kvinna. Det är något vi båda kan vara överens om. Det vi samtalar om i mötet med HBTQ-personer och deras inkludering i kyrkan är ju givetvis inte något som står i strid med de ordningar som finns för oss som inte är HBTQ-personer. Samtalet handlar ju om vilken ordning som ska gälla för de för vilka den ordinarie ordningen av olika anledningar inte är möjlig. Vissa föreslår obligatoriskt celibat och vissa föreslår samkönade relationer. Jag tillhör de som anser att den mer Bibelgrundade och välfungerande lösningen är att instifta och välsigna samkönade äktenskap. Det är ett alternativ som ligger mer i linje med skapelseordningen eftersom det förhindrar den ensamhet som Gud hade för avsikt att reparera när han utformade människans tvåsamhet i trohetsrelationer. Dessutom erbjuder den lösningen en mycket bättre väg till att gestalta kristen trohet och överlåten kärlek, vilket ju tydligt är äktenskapets syfte i Efeserbrevet. För de som föreslår celibatets väg så finns det alltför stora bekymmer med våra erfarenheter av de destruktiva och mycket negativa konsekvenser det haft för många HBTQ-personers liv under åren.
Så precis som du skriver … vi kan alla lära oss att kontrollera och inordna vår sexualitet i ett gott liv och i goda kärleksfulla relationer med vår nästa. Fråga är bara om vi kan komma överens om att bejaka de alternativ som faktiskt leder till att människors liv leds till likhet med Kristus Jesus vår Herre.
Hoppas du får tid att reflektera över fler av mina lektioner.
Agneta Andersson
28 augusti, 2020 — 20:28
Hej, jag kan hålla med Öjebrandt i det han skriver om celibat utifrån min egen erfarenhet: Jag valde singellivet fram tills jag var runt 35 år gammal. Jag kan säga att det självvalda celibatet var väldigt tungt. Det som var jobbigt var just ensamheten då jag valde bort möjligheten att dela livet med någon just på grund av min egen och min församlings trosuppfattning gällande samkönade relationer. När jag hör en del av debatten gällande synen på HBTQpersoner idag, kan jag tycka att det är sorgligt att det fortfarande finns troende som inte riktigt verkar förstå vad det innebär att inte få dela livet med någon, och som inte bemödat sig om att gräva djupare i Bibeln. Jag önskar att fler börjar fördjupa sig i vad Gud och Jesus menar. Att använda bibelord för att utestänga eller isolera människor anser jag inte liknar den Jesus som jag mött. Jag har sedan jag själv ändrade uppfattning i frågan inte längre några jobbiga ensamhetskänslor, för då började jag hoppas och leta efter en livspartner. Idag lever jag sedan flera år tillbaka i en samkönad relation och mår väl. Jag är fortfarande med i en frikyrka, det tragiska är att en del kristna HBTQpersoner inte blir kvar i kyrkan för man känner inte att man får vara som man är.
Niclas Öjebrandt
29 augusti, 2020 — 07:55
Tack för att du delar dina erfarenheter.