Filmen Pray Away berättar avslöjande om bakgrunden till nedläggningen av Exodus International. Den visar på ledarnas lögner och deras utnyttjande av unga HBTQ-personer som drillades i uppgiften att utforma sina vittnesbörd så att de bekräftade organisationens teologiska idéer. Samtidigt visar filmen på det fruktansvärda faktum att vi fortfarande ser kristna ledare förespråka samma skadliga bemötande av HBTQ-personer.

Det borde vara en uppenbar sanning i vår tid att ett bemötande av HBTQ-personer som vägleder dem att förneka och motarbeta sin sexualitet eller könsidentitet är destruktiv och skadlig för individen. Trotts att vi idag har så gedigen kunskap om detta faktum så fortsätter delar av kyrkan att vägleda människor in i en mörk garderob fyllda av självförakt och en meningslös kamp mot Guds egen skapelse.

https://www.netflix.com/watch/81040370

I filmen möter vi också Julie Rodgers som är en av de som överlevt Exodus behandling och hittat hem i ett bejakande av sin sexualitet. Vill man läsa mer om denna berättelse så finns också Julies bok OutLove.